blog | leestijd 2 min

Belastingvoordeel door pensioen beleggen

Door Niall Jones

Wist jij dat jij minder belasting kan betalen door te sparen/beleggen voor je pensioen? Hoe werkt dit precies en hoeveel belasting kan jij besparen. Misschien ben je een ZZP'er en weet je niet over hoeveel pensioen je bezit. Of wellicht ben jij een werknemer opzoek naar een extra zakcentje voor je oude dag. Of je net nieuw bent op de arbeidsmarkt of jouw pensioen al om de hoek gluurt, iedereen doet er goed aan na te denken over de toekomst. Lees verder om erachter te komen waar je staat, en voornamelijk, hoe je dit verbeterd.

Waar sta je nu?

De belangrijkste stap in het werken aan je financiële toekomst is de nulmeting. Dit wil zeggen, waar sta je nu? Misschien heb je al jaren pensioen opgebouwd bij je werkgever, maar weet je niet precies hoeveel er nu staat. Misschien ben je een zzp'er en heb je een pensioengaatje opgebouwd over de jaren. Wat jouw specifieke situatie ook is, Pensioenpotje helpt je naar een zorgeloos bestaan. Ga vandaag nog naar mijnpensioenoverzicht.nl en log in om in te zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Nu je weet waar je staat, moet je nadenken waar je naartoe wil gaan.

 

Pensioenuitkering, hoe werkt het?

Nu weet je waar je staat, is het van belang dat je nadenkt over je doelen. We nemen meneer Janssen als voorbeeld. Janssen zou graag bovenop zijn AOW €1.000 per maand uitgekeerd krijgen tot zijn 80ste levensjaar. Dit betekend dat hij €12.000 maal 13 moet hebben gespaard, dus €156.000. Wanneer hij op zijn 40ste begint met €1.000 en vervolgens €130 euro per maand bijstort tegen 8% rendement, komt hij precies op zijn gewenste bedrag uit. Stel hij dat hij niet de noodzaak inziet, want 'dat zien we dan wel'. En nog vijf jaar wacht met pensioenbeleggen. Dan heeft hij €98.961 bijeen verzameld wanneer hij zijn AOW gemachtigde leeftijd heeft bereikt. Hiermee zou hij zichzelf slechts €634 euro kunnen uitkeren per maand. Nu zie je hoe tijd je grootste vriend is als het aankomt op beleggen.

 

Belastingvoordeel met pensioen beleggen?

Naast dat het goed is om stil te staan bij je financiële toekomst, ben je ook instaat belasting voordeel te realiseren. Dit doe je door bijvoorbeeld een Pensioenpotje te openen en je pensioengat te dichten. Het gaat als volgt: Het bedrag dat je jaarlijks opzij legt voor je pensioen, mag je tijdens de belastingaangifte aftrekken. Hier zit wel een maximaal bedrag aan gekoppeld, en dit bedrag is je jaarruimte.

En heb je geen gebruik gemaakt van je fiscale jaarruimte de afgelopen 10 jaar? Geen probleem, dan mag je gebruik maken van de reserveringsruimte. Kom met ons in contact om de mogelijkheden te bespreken en een persoonlijk plan te bespreken. Bereken nu je jaarruimte via deze gemakkelijke tool en begin met werken aan jouw zorgeloze oude dag.

 

[video width="1280" height="720" mp4="https://pensioenpotje.nl/wp-content/uploads/2022/10/Voordeel-van-Pensioenpotje.mp4"][/video]

Niall
Jones,
Chief Potjes Officer

Ook intressant

Pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen