Veelgestelde vragen

En onze eenvoudige, makkelijk te begrijpen antwoorden daarop

leer meer over...
  • All questions
algemeen over pensioen
Werk je in een branche met een verplichte bedrijfstakpensioenregeling, dan moet je werkgever je een pensioenregeling aanbieden. Of je via je werk pensioen opbouwt en hoeveel, kun je het beste navragen bij je werkgever. Werkgevers en pensioenfondsen zijn verplicht je te informeren over jouw pensioen.
Als zelfstandige bouw je alleen AOW op. Maar alleen AOW is geen vetpot. Voor een aanvullend pensioen moet je zelf zorgen en daar helpen onze pensioenspecialisten van Pensioenpotje je graag bij.
Geen probleem. Jouw pensioenpotje staat op jouw naam. Geen gedoe met het waardeoverdracht van pensioenrechten naar een de nieuwe pensioenuitvoerder. Je hoeft dus niets over te dragen. Wel zo eenvoudig.
Er zijn verschillende manieren om je pensioeninkomen te verhogen. Een extra aanvulling opbouwen via Pensioenpotje is er daar één van. Ga voor uitleg over de andere manieren om je pensioen aan vullen naar de site van Wijzer in geldzaken.
Indien je onverhoopt zou komen te overlijden, dan gaat 100% van jouw Pensioenpot naar de nabestaanden die jij hebt aangewezen in jouw testament. Heb je geen testament, dan wordt de volledige Pensioenpot verdeeld over jouw nabestaanden die zijn bepaald door het wettelijk erfrecht. Dit is een groot verschil t.o.v. pensioen bij een pensioenfonds. Soms is daar geen of een minder nabestaandenpensioen. Hou er ook rekening mee dat het recht op nabestaandenpensioen kan vervallen als je van werkgever wisselt of je baan verliest.
Als je met pensioen gaat, krijg je een basisinkomen (AOW) van de overheid. Daarnaast kan jouw werkgever een aanvullend pensioen voor je opbouwen, maar dat is niet vanzelfsprekend. Met Pensioenpotje kun je er zelf voor zorgen dat je een mooie aanvulling krijgt.
voor ondernemer/ZZP'er
Ja, als je belastingaangifte doet kun je jouw inleg aftrekken van je inkomen. Zo krijg je via de belastingdienst elk jaar een groot deel van je inleg terug: tussen 37% en 49,5%. Ook betaal je geen vermogensbelasting over jouw Pensioenpotje: een voordelige manier om jouw potje te spekken!
Ja, de belastingdienst heeft een maximum aan je inleg vastgesteld, de zogenoemde ‘jaarruimte’. Binnen deze jaarruimte ben je flexibel: je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Toch liever je inleg aanpassen? Geen probleem. Bereken eenvoudig je jaarruimte met onze tool.
Jouw Pensioenpotje kun je tussentijds opnemen, alleen is dat financieel niet zo verstandig. Logisch, want jij wilt een mooi kapitaal opbouwen, dat later je pensioen aanvult. Wanneer je de pensioenuitkering laat ingaan en voor hoe lang, bepaal je zelf. Als je maar binnen de spelregels van de belastingdienst blijft.
Ja, als je Pensioenpotje wordt uitgekeerd, betaal je belasting. Hoeveel? Dat is afhankelijk van jouw belastingschijf.
Zolang de pensioenuitkering nog niet is ingegaan, is jouw kapitaal beschermd tegen een faillissement.
voor jezelf als werknemer
Heel eenvoudig: via de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Op de site van de belastingdienst log je in met je DigID. Open de aangifte en vul onder ‘Uitgaven’ de inleg van jouw Pensioenpotje in. Nu alleen nog het vakje ‘Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort’ aanvinken en je rekeningnummer invullen. Soms heeft de fiscus dat al voor je gedaan. De inleg op jouw Pensioenpotje vind je terug op de jaaropgave die door jouw bank wordt verstrekt. Deze jaaropgave is de downloaden in jouw persoonlijke/online portaal waar je ook de voortgang van jouw Pensioenpotje in de gaten houdt.
Als werknemer spek jij je Pensioenpot vanuit je netto salaris. Door via je aangifte de belasting over jouw inleg terug te vragen, bouw je met het bruto bedrag een mooie pensioenpot op. Dat potje is vrijgesteld van vermogensbelasting. Als je pensioen ingaat, begin je pas belasting te betalen. Meestal is dat veel minder, omdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, en je dus geen AOW-premie meer betaalt.
Ja, er is een maximum aan je inleg vastgesteld door de belastingdienst, de zogenoemde ‘jaarruimte’. Een maximaal bedrag dat je bij aangifte mag aftrekken van je inkomen. De hoogte is afhankelijk van je pensioentekort. Bereken zelf jouw jaarruimte via de site van de belastingdienst. Klik op de blauwe button ‘Hulpmiddel lijfrentepremie vanaf 2016’.
Ja, zodra jij jouw opgebouwde pensioenpot laat uitkeren, int de belastingdienst standaard inkomstenbelasting. Ook als je geen belastingteruggave hebt aangevraagd.
Misschien heb je de afgelopen 7 jaar niet de totale jaarruimte benut? Dan is de reserveringsruimte de optelsom hiervan. Bereken zelf via de site van de belastingdienst jouw reserveringsruimte.
Pak je aangifte inkomstenbelasting van vorige jaar erbij door in te loggen bij Mijn Belastingdienst. Neem het totaalbedrag over dat staat vermeldt bij ‘Inkomsten uit loondienst in Nederland’ en ‘Fooien, aandelenoptierechten en andere inkomsten uit loondienst waarover geen loonheffing werd ingehouden’.
Dit is het inkomen waarover je pensioen kunt opbouwen. De premiegrondslag vormt de basis voor de hoogte van je maandelijkse inleg en is onderdeel van de rekenformule om jouw jaarruimte te berekenen.
Stel dat je afgelopen jaar pensioen opbouwde bij jouw werkgever, dan is ‘Factor A’ het opgebouwde bedrag. Een bedrag dat per werkgever verschilt. Mocht je werkgever jouw een pensioen aanbieden, download dan een zogenaamd Uniform Pensioenoverzicht Opgave (UPO) bij je pensioen-aanbieder. Bouw je geen pensioen op, dan is Factor A nul.
voor je werknemers
Het kan natuurlijk dat personeel in- en uitstroomt dus beweegt Pensioenpotje flexibel mee. Wanneer een werknemer ander werk vindt, neemt de persoon het opgebouwde potje zelf mee en heb je hier geen omkijken naar.
Je werknemers kunnen gemakkelijk zelf een rekening openen. Vervolgens ben jij in staat hier geld op te storten wanneer het jou uitkomt. Ga met onze pensioenexperts het gesprek aan voor de specificaties.
Pensioenpotje is een jong en resultaat gedreven bedrijf met oog voor duurzaamheid. Als je opzoek bent naar een transparante partner om je te ontzorgen van je pensioenvoorziening, zoek niet verder en spreek één van onze experts.
overstappen
Nee. Je hoeft bij het openen van jouw Pensioenpotje alleen maar aan te geven dat je een bestaande lijfrente of bankspaarrekening wilt overboeken. Omdat Pensioenpotje deelneemt aan het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK), een overeenkomst tussen banken, verzekeraars en beleggingstellingen, wordt jouw lijfrente of bankspaarrekening eenvoudig en zonder belasting overgeboekt. En natuurlijk regelen wij voor jou een overdrachtsformulier. Zo kan jouw huidige aanbieder het kapitaal makkelijk overboeken.
Sowieso zouden we dat enorm jammer vinden! Wij doen alles om jouw Pensioenpotje flink te laten groeien. Weet je het echt zeker? Natuurlijk is overboeken altijd mogelijk. Pensioenpotje neemt deel aan het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK), een overeenkomst tussen banken, verzekeraars en beleggingstellingen. Daarom kan jouw Pensioenpotje zonder belasting worden overgeboekt. Stuur ons je aanvraag voor de waarde-overdracht, inclusief je naam, handtekening en een kopie van je ID-kaart of paspoort.
rendement en kosten
Pensioenpotje belegt actief, met circa 280 onderliggende bedrijven en herbalanceert de portefeuilles regelmatig. We hebben dus een duidelijke toekomstvisie, beleggen gedisciplineerd en bewegen mee met de markt. Zo weten wij de spectaculaire resultaten uit het verleden voor jouw pensioen te realiseren.
Pensioenpotje bestaat inderdaad nog niet zolang, maar heeft sinds 2018 spectaculaire resultaten weten te realiseren. Pensioenpotje is echter een dochteronderneming van Mercurius Vermogensbeheer die succesvol belegt sinds 2008. We zijn dus weldegelijk op de proef gesteld over de periode en hebben onszelf bewezen.
Pensioenpotje is opgericht op 1 juli 2022, maar het actieve beleggingsconcept bestaat al meer dan 10 jaar. Begin 2018 zijn we de resultaten en kosten van de portefeuille digitaal gaan vastleggen, daardoor kunnen we de daadwerkelijk behaalde netto resultaten kunnen weergeven. Omdat transparantie in ons DNA zit, geeft dit een eerlijker beeld dan een langere historie op basis van gesimuleerde resultaten uit een ver verleden.
Betrouwbaarheid en vertrouwen staan bij ons voorop. Daarom voldoen wij aan de eisen die de toezichthouder ons stelt en investeren wij in het goed beveiligen van ons platform. Hier betaal je elke maand een klein bedrag voor.
Pensioenpotje heeft zelf geen bankvergunning. Daarom worden de rekeningen ondergebracht bij een depotbank (SaxoBank), want een belegger kan zijn effecten niet zelf bewaren of te koop aanbieden. Voor de transacties die de depotbank op verzoek van Pensioenpotje uitvoert en hun aanvullende dienstverlening (zoals het verwerken van dividenden en couponrentes) , brengt de depotbank kosten in rekening.
Om te zorgen dat jouw ingelegde vermogen groeit, volgen wij de ontwikkelingen en sturen actief bij met fondsen waar wij van overtuigd zijn die het best passen bij jouw wensen en doelstellingen. Voor deze werkzaamheden rekenen we een beheervergoeding voor.
Fondskosten bestaan ui de kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheren van een beleggingsfonds. Deze bestaan uit fondsbeheerskosten en transactiekosten.
Fondsbeheerskosten zijn de jaarlijkse kosten die de fondsbeheerder betaalt uit het vermogen van het fonds. Denk hierbij aan het salaris van de fondsmanagers en –analisten, kosten accountants en juristen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Ook de transactiekosten, die worden gemaakt voor het aan-en verkopen van beleggingen vallen hieronder. De fondskosten zijn een percentage van de waarde van het fonds. Deze kosten worden niet apart in rekening gebracht, maar worden door de fondsbeheerder verrekend in de koers. Het percentage verschilt per fonds en is voor een groot gedeelte afhankelijk hoe actief het beleggingsbeleid van het fonds is

Pensioen...
Saaaaai?

Herken jij jezelf hierin?

Ik heb geen tijd om mijn pensioen
te regelen ...

Het is te laat/te vroeg ...

Ik heb er geen geld voor ...

Ik krijg toch AOW ...

10 redenen om wél te starten

5 min leestijd

Heb je het idee dat je alles al weet over pensioenen?

Mooi zo, dan hoeven we jou niet te vertellen dat vandaag nog starten de slimste manier is