blog | leestijd 4 min

Waarom pensioen opbouwen?

Door Erik Ligtenberg

Onlangs hoorde ik dat het nieuwe pensioenstelsel binnenkort ingaat. Ik ben mij er wel van bewust dat ik mij eigenlijk een keer moet verdiepen in mijn pensioen, maar ik weet niet goed waar te beginnen.

Met deze Blog helpen wij je hierbij. Met een korte, duidelijke en vooral eenvoudige toelichting geven we 7 manieren aan hoe jij jouw pensioen kunt aanvullen.

1. Sparen of beleggen voor jouw pensioen

Zelf sparen of beleggen voor je pensioen geeft je financiële zekerheid, controle over je toekomst en de mogelijkheid om je vermogen te laten groeien. Je bent flexibel en daarom niet afhankelijk van de grillen van het pensioenstelsel of de bijdragen van je werkgever. Je betaalt hierover wel vermogensbelasting (als je boven een bepaalde drempel uitkomt, 2023: € 57.000).

2. Hypotheek aflossen

Het vermindert je maandlasten waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het voldoen aan de maandelijkse verplichtingen tijdens je pensioenjaren. Je kunt het geld dat anders naar de rente en aflossing ging gebruiken voor andere doelen, zoals reizen of andere hobby’s.

 

 

3. Extra storten op het pensioen via je werkgever

Als je -via je werkgever- deelnemer bent bij een bedrijfspensioenfonds, dan bestaat de mogelijkheid extra bij te storten. Dit vergroot je pensioenkapitaal waardoor je uitkering stijgt. Het voordeel van deze optie is dat de uitkering levenslang duurt. Het nadeel is dat (hierdoor) de uitkering per jaar veelal lager is dan een tijdelijke uitkering.

 

4. Overwaarde van je huis verzilveren

Je kunt ervoor kiezen om de overwaarde te benutten door een verhoging van je hypotheek, een nieuwe (opeet)hypotheek of het verkopen van je woning en kleiner te gaan wonen. Deze extra middelen helpen je het pensioeninkomen aan te vullen. Ook ben je -door deze buffer op te bouwen- beter voorbereid op onverwachte (medische) kosten of een veranderende economische situatie.

 

5. Verduurzamen woning

Door je woning energiezuiniger te maken kun je je energiekosten op lange termijn verminderen. Dit betekent dat je tijdens je pensioen minder geld hoeft uit te geven aan energierekeningen, waardoor je meer ruimte hebt voor andere financiële uitgaven. Het verduurzamen van je woning draagt ook bij aan een de duurzaamheid in zijn algemeen en in de waardevermeerdering op lange termijn van je eigen woning in het bijzonder.

 

6. Werken naast je pensioen

Werken naast je pensioen stelt je in staat om extra inkomsten te genereren waardoor je meer ruimte hebt voor financiële uitgaven. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om sociaal actief te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten.

 

7. Sparen met een lijfrente (bankspaar) product

Een lijfrente (ook banksparen genoemd) biedt verschillende voordelen. De inleg is fiscaal aftrekbaar -mits je aan enkele voorwaarden voldoet- en de waarde wordt niet belast met vermogensbelasting. Deze combinatie stelt je in staat om een kapitaal op te bouwen dat vanaf je AOW wordt omgezet als aanvulling op je pensioen. Je bent flexibel, omdat je kunt kiezen tussen een levenslange uitkering of een bepaalde termijn. Bij overlijden gaat 100% van de waarde (bij banksparen) over op je nabestaanden. Sparen met een lijfrente (bankspaar)product biedt dus een gestage bron van inkomsten, belastingvoordelen en flexibiliteit om je pensioen op maat te maken. Het is een waardevolle manier om je pensioen beter te regelen en je financiële zekerheid te waarborgen.
Op https://pensioenpotje.nl/ staat meer informatie over deze mogelijkheid voor jou als werknemer, ondernemer/ZZP'er en werkgever.

 

 

Conclusie

 

Bovenstaande maatregelen dragen ieder op zijn eigen manier bij aan het verbeteren van je pensioen. Op voorhand is niet te zeggen welke maatregel jij moet nemen. Dat is afhankelijk van je persoonlijke financiële positie, voorkeuren en uitgangspunten. Wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze site.