blog | leestijd 3 min

Pensioenplanning als je inkomen verandert

Door Erik Ligtenberg

Pensioenplanning is een belangrijk onderdeel van je financiële toekomst. Het helpt je om de levensstijl te behouden waarvan je droomt na je pensionering. Ongeacht of je in de toekomst meer of minder gaat verdienen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je pensioenplanning als je huidige inkomen verandert?

Stijging van je inkomen

Bij een stijging van je inkomen heb je vaak de mogelijkheid om extra geld opzij te leggen. Als jij via je werkgever bent aangesloten bij een pensioenfonds kan je hier een extra inleg in doen. Ook kan je zelf een individueel kapitaal opbouw dat als aanvulling kan dienen op jouw pensioen en AOW. Extra inleg betekent een snellere groei van jouw kapitaal. Hiermee vergroot je jouw toekomstige financiële zekerheid. Bovendien kunnen hogere bijdragen leiden tot meer belastingvoordelen. Dit vermindert de huidige belastingverplichtingen en verbetert je financiële situatie.

Daling van je inkomen

In het geval van een daling van je inkomen moet je mogelijk je pensioenbijdragen beperken. Waarschijnlijk betekent dit een kleiner kapitaal op de lange termijn. Dit kan ertoe leiden dat je je huidige of toekomstige uitgavenpatroon moet aanpassen en mogelijk moet bezuinigen om jouw wensen toch mogelijk te kunnen maken. Als je inkomen aanzienlijk daalt, kan je ook overwegen om langer door te werken om voldoende kapitaal op te bouwen en financiële stabiliteit te behouden tijdens je pensioenjaren.

Inzicht

Het is cruciaal om dit eens goed in beeld te brengen (juist) ook als je jong bent, want dan heb je nog de tijd om iets te doen. Daarom adviseren wij jou om eerst inzicht te krijgen in het reeds opgebouwde pensioen. Dit overzicht kan je eenvoudig opvragen via www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Zou jij graag een aanvulling willen creëren, maar weet je niet goed hoe. Kijk op de site van Pensioenpotje wat jij kunt doen om jouw gemoedsrust en pensioen in de toekomst te vergroten.

Erik
Ligtenberg,
Pensioenexpert

In 2000 ben ik begonnen als beleggingsspecialist. Vervolgens heb ik mij vooral gericht op het maken van financiële planningen voor ondernemers en particulieren. Het viel mij op dat veel (collectieve) pensioenregelingen erg star waren en dat er nogal eens geïnvesteerd werd in fondsen die niet altijd even duurzaam waren. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen!