blog | leestijd 4 min

Pensioen in 2023

Door Niall Jones

Het pensioenstelsel in ons land is altijd al een hot topic geweest, maar in de afgelopen periode zijn er belangrijke veranderingen doorgevoerd die van invloed zijn op hoe we ons voorbereiden op onze oude dag. In dit artikel bespreken we waarom een duidelijke pensioenplanning nog belangrijker is geworden en welke voordelen het jou biedt om hier een beter inzicht in te krijgen. Ook geven we je een tip waarmee jij jouw persoonlijke (pensioen)situatie op een fiscaal vriendelijke manier snel en eenvoudig kan verbeteren.

Waarom is pensioenplanning belangrijk?

Pensioenplanning is altijd al belangrijk geweest, maar in 2023 zijn er enkele redenen waarom het nog crucialer is geworden. Met het nieuwe pensioenstelsel is er in feite één spaarpotje speciaal voor jou. Dit maakt het pensioensysteem transparanter en persoonlijker dan voorheen. Wanneer jij in loondienst bent - en je dit hebt afgesproken met je werkgever - wordt er geld in dat potje gestopt, dat rechtstreeks wordt ingehouden van je bruto salaris of wordt gestort door je werkgever.

ZZP'ers en ondernemers zijn in staat zelf een bedrag in hun persoonlijke potje te storten. Hiervoor zijn zij zelf verantwoordelijk.

Het nieuwe stelsel betekent dat individuen meer verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen pensioenplanning, waardoor het persoonlijke pensioen een belangrijk onderdeel van persoonlijke financiën wordt. Daarnaast is de levensverwachting gestegen, wat betekent dat we langer met ons pensioen moeten doen. Dit vereist een zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat je voldoende financiële middelen hebt om van je pensioen te genieten zonder financiële zorgen.

 

Inzicht in je financiële situatie

Een essentiële stap in pensioenplanning is het verkrijgen van inzicht in je financiële situatie. Vooral met betrekking tot het behoud van je levensstijl. Dit houdt in dat je een overzicht moet hebben van al je financiële uitgaven en verplichtingen. Begin met het opstellen van een lijst van al je uitgaven: huur/hypotheek, boodschappen en andere levensbehoefte, en geld om leuke dingen mee te doen. Zodra je dit bedrag helder hebt, weet je waar je naartoe werkt.

Je inkomsten zullen bestaan uit de drie pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel, namelijk: AOW (1) , werkgeverspensioen (2) en je persoonlijk opgebouwde pensioenpotje (3).

Voor de AOW moet je in Nederland wonen en/of werken. Je begint met het opbouwen van AOW-rechten 50 jaar vóór je AOW-leeftijd. Dus als je op je 67e recht hebt op AOW, begin je op je 17e met de opbouw. Voor elk jaar dat je niet in Nederland woont tussen je 17e en 67e, wordt je AOW-uitkering met 2% verminderd. Lees hier hoeveel je AOW bedraagt.

Nadat je met pensioen gaat, ontvang je uitkeringen uit de pensioenfondsen waarin je pensioen hebt opgebouwd, samen met eventuele AOW-uitkeringen. Het recht op AOW begint pas na het bereiken van de wettelijke AOW-leeftijd. Wat betreft je andere pensioenen, kun je overwegen om deze eerder te laten ingaan, afhankelijk van de voorwaarden van het specifieke fonds. Houd er echter rekening mee dat dit kan resulteren in een lagere uitkering, omdat het geld in je pensioenpotje over een langere periode moet worden verspreid. Op de website mijnpensioenoverzicht kun je een overzicht vinden van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de 2e pijler en het verwachte pensioenbedrag op dat moment, inclusief de AOW-uitkering (1e pijler).

 

Pensioenpotje

De AOW en pensioenfondsen uit de 2e pijler vormen samen de meeste voorkomende onderdelen van het pensioen in 2023, maar er is ook nog een derde optie: Zelf sparen/beleggen voor je pensioen. Het bedrag wat je dan stort op je pensioenrekening, mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. De fiscus betaalt hier dus aan mij, maar stelt hier ook voorwaarden aan. Deze tref je op onze website (www.pensioenpotje.nl). Wanneer je eenmaal pensioen gaat ontvangen, betaal je hier wel inkomstenbelasting over. Het voordeel zit het in twee zaken. Allereerst is de belasting die je moet betalen over je uitkering veelal lager dan het percentage waarvoor je de inleg hebt afgetrokken van de belasting. Dit is afhankelijk van én je huidige salaris én je pensioengevend inkomen. Laat je hier goed over adviseren. Daarnaast hoeft er geen vermogensbelasting betaald te worden over jouw persoonlijke pensioenpotje.

Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met plannen voor je oude dag. Pensioenpotje is er voor jou! Heb je vragen over je pensioen, of wil je advies inwinnen over jouw persoonlijke situatie? Neem contact op met onze adviseurs en wij zullen je geheel vrijblijvend helpen naar een zorgeloze oude dag. Met een goed inzicht in je financiële situatie en de door de juiste stappen te zetten kun je zorgen voor een comfortabele en zorgeloze pensioenperiode. Samen bouwen we aan jouw pensioen, kortom: Pensioen, gewoon ff doen!

Niall
Jones,
Chief Potje Officer