blog | leestijd 2 min

Hoe ziet mijn pensioen eruit?

Door Erik Ligtenberg

Het blijft een lastig onderwerp. Om mij heen hoor ik dat we steeds vaker een lager pensioen krijgen of dat sommige mensen helemaal geen pensioen opbouwen. Ik ben mij er wel van bewust dat ik mij hier eigenlijk een keer in moet verdiepen, maar ik weet niet goed waar te beginnen.

In deze Blog zal ik je hiermee helpen door kort, simpel en duidelijk uit te leggen hoe het werkt…. En wat jij kunt doen om een beter pensioen te krijgen. Leestijd is letterlijk 2 minuutjes..… tenzij je echt heel langzaam leest : ).

Inzicht

Iedereen in Nederland ontvangt AOW. Dit is een soort basispensioen, maar dat is geen vetpot. Sommige mensen die in loondienst zijn bouwen een werknemerspensioen op bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Mocht je werknemerspensioen opbouwen, dan wil dat niet direct zeggen dat dit ook voldoende is. En… niet alle werkgevers verstrekken hun werknemers pensioen.

Ondernemers/ZZP’ers zijn niet in loondienst en bouwen per definitie dus géén pensioen op. Dit geldt ook voor de meeste ondernemers die een B.V. hebben (DGA’s). Als zij dus niets regelen, ontvangen ze alleen AOW.

Door naar de site www.mijnpensioenoverzicht.nl te gaan, kan je eenvoudig zien wanneer je AOW krijgt, wat jouw pensioenleeftijd is en hoeveel werknemerspensioen je misschien al hebt opgebouwd.

 

Maatregelen

Ik hoop dat jouw pensioenoverzicht bevestigt dat je een mooi pensioen hebt opgebouwd. Maar in de meeste gevallen valt het toch (flink) tegen!

Het goede nieuws is dat je hiervoor zelf maatregelen kunt nemen:

 • Door zelf te sparen of beleggen;
 • Door de hypotheek af te lossen;
 • Door de overwaarde van je huis te verzilveren
 • Door een Pensioenpotje op te bouwen dat straks dient als aanvulling op je AOW.

Pensioenpotje.nl is er sterk van overtuigd dat je niet vroeg genoeg kunt starten.
Dit geldt met name voor de laatste oplossing. Jouw persoonlijke Pensioenpotje. Op deze manier kan jij jouw pensioen aanvullen en profiteer je van allerlei (fiscale) voordelen. Of je nu in loondienst bent en je hebt een karig (of geen) werknemerspensioen. Of je bent ondernemer/ZZP’er of DGA en je bouwt geen pensioen op.

 

Voordeel 1

Door maandelijks/jaarlijks in te leggen op jouw Pensioenpotje profiteer je van een aantal voordelen. Benieuwd welke dit zijn en hoe groot jij jouw Pensioenpotje kunt laten groeien? Ga dan naar onze site waar alle voor- en nadelen en de rekenmodule jouw helpen voor een goede aanvulling.

 

Voordeel 2

Door maandelijks/jaarlijks in te leggen op jouw Pensioenpotje profiteer je van een aantal voordelen. Hieronder noem ik er enkele:

 • Je inleg is aftrekbaar bij de belastingdienst. Afhankelijk van je inkomen ontvang je ca 38% of 50% (afhankelijk van je inkomen) over je inleg terug, maar jouw Pensioenpotje wordt wél gespekt met het ‘volledige bruto bedrag’.
  Doordat je over dit volledig bedrag rendement gaat maken, zorgt dit ervoor dat je een flink groter kapitaal kan opbouwen dan dat je normaal/netto spaart voor je pensioen.
 • De fiscus ziet jouw Pensioenpotje niet als vermogen, zodat je hier ook geen belasting over betaalt.
 •  Op het moment dat je AOW ontvangt is jouw Pensioenpotje gegroeid tot een flinke Pot en dat is het moment om de uitkering te laten ingaan. Je betaalt dan belasting over deze uitkering. Maar nu komt het mooie: “Als jouw pensioen jaarlijks onder de € 36.000 (afgerond) blijft, betaal je slechts ca 19% belasting terwijl je de inleg altijd voor ca 38%/50% hebt afgetrokken.
 • In tegenstelling tot werknemerspensioen ben je niet verplicht om een levenslange uitkering aan te kopen, maar je mag de uitkering tijdelijk laten uitkeren. Minimale termijn is wel 5 jaar.
 • Mocht jij onverhoopt komen ter overlijden, dan komt het kapitaal niet terecht bij een pensioenfonds/-verzekeraar, maar gaat jouw volledige Pensioenpotje naar jouw nabestaanden.

Benieuwd welk kapitaal jij kunt opbouwen als aanvulling op je pensioen? Gebruik onze rekenmodule. En heb je nog andere vragen, check onze site of neem contact met ons op.

Pensioen. Gewoon ff doen!