blog | leestijd 3 min

Beleggen voor je pensioen

Door Koen Bender

Beleggen, iedereen kan beleggen! Maar lang niet iedereen belegt met succes…

Er zijn boekenkasten vol over geschreven, hoe wordt je een succesvolle belegger? Ik ga er geen boek over schrijven maar wil mijn ervaringen wel delen. Voor het overzicht deel ik ze op in 5 D’s.

 

De eerste D

Zelf begon ik met beleggen toen ik ongeveer 13 was, in 1985. Toen kon dat nog, als kind een effectenrekening openen en aandelen kopen. Inmiddels zijn de regels aangescherpt, voor minderjarigen moet een wettelijk vertegenwoordiger de rekening open. Maar veel succesvolle beleggers die ik over de jaren heb gesproken zijn allemaal vroeg in hun leven begonnen. Ze begonnen vroeg, hadden succes en tegenslag, maar zetten door. En daarmee hebben we de eerste D, Doorzetten. Beleggen moet je niet doen voor de korte termijn maar voor de lange termijn. En begin het liefst zo vroeg mogelijk, vandaag bijvoorbeeld.

 

De tweede D

Mijn eerste aandeel was de transporteur Nedlloyd. Jaren moest ik wachten op winst en uiteindelijk werd het bedrijf overgenomen op een lager koers dan waarvoor ik het gekocht had. Maar inmiddels had ik mijn portefeuille breder gespreid en kwam de winst uit andere hoeken. Meerdere bedrijven uit meerdere sectoren en landen horen in een goed gebalanceerde portefeuille. En die spreiding werkt. Daarmee komen we op de tweede D, Diversificatie.

 

De derde D

Bij het selecteren van die aandelen is het natuurlijk handig om te weten wat ze doen en hoe ze ervoor staan. Lees nieuwsberichten (ook op de website van het bedrijf zelf), analyses van zelfbenoemde profeten (zoals ikzelf?) en, heel belangrijk een balans en de presentaties van het bedrijf voor analisten, vaak te vinden op de website van het bedrijf. Verdiep je in wat je koopt. En dus de derde D, Diepgang.

 

De vierde D

En dan heb je je verdiept in meerdere bedrijven met een goede onderlinge spreiding, maar dan komt een belangrijk moment. Je moet die aandelen ook nog kopen. Hoe vaak hoor ik niet, ja dat aandeel volg ik ook al lang, maar ik vind het al jaren te duur. Of ik had het wel willen kopen. Dus dan komt de NIKE D in beeld. Just do it! Je moet het Doen! Dat is de vierde D, de D van Durf.

 

 

De vijfde, belangrijkste en moeilijkste D

Tja, en dan heb je een mooi gespreide portefeuille, met diepgang die je ook nog eens gedurfd hebt te kopen en je bent al lang bezig, een doorzetter, dan komt het aan op volhouden. Niet alleen als het zonnetje schijnt op het beursplein, maar ook als de hagelstenen je geselen. De koersen fel dalen naar irrealistische niveau’s. Blijf je dan geloven in je eerdere analyses en spreiding?

Of nog moeilijker…je blijkt briljant! Je hebt een aandeel geselecteerd dat door het dak gaat! Het presteert beter dan de rest en dat aandeel groeit zo hard dat je hele portefeuille bovengemiddeld groeit! Heel tevreden kijk je elke dag naar de stijgende koersen. Had je maar meer aandelen gekocht van dat bedrijf…en daar gaat het vaak mis. Je wordt verblindt door de omstandigheden. In de hagelbui moet je blijven zitten en als je uitgangspunten nog kloppen, eerder bijkopen dan verkopen. En als de zon schijnt en dat ene aandeel of sector het zo goed doet, dan moet je je niet laten verblinden, maar sterk zijn en vasthouden aan de eerdere 4 D’s. Maar daar is Discipline voor nodig, de belangrijkste D van allemaal (niet alleen voor succesvol beleggen maar ook voor zoveel andere zaken).

 

Tijd voor de conclusie

Deze vijf D’s vormen de basis voor de beleggingsstrategie die ik hanteer bij de vermogensbeheer ondernemingen die ik heb neergezet; Mercurius Vermogensbeheer, Beleggingspotjes en Pensioenpotje. Natuurlijk komt er meer bij kijken zoals een heldere visie op de bedrijven die succesvol zijn en dus in aanmerking komen om voor belegging. Daarover in een volgend artikel meer. Maar de basis voor het managen van onze portefeuilles wordt gevormd door de 5 D’s; Doorzetten, Diversificatie, Diepgang, Durf en Discipline.

Koen Bender
,
Vermogensexpert